holisty

תפיסות מדעיות המסבירות על תופעת הדיקור הסיני

מאת: ד"ר ניר עמיר, מייסד ומנהל אקדמי של מכללת תמורות ומנהל המחלקה לרפואה אלטרנטיבית לילדים בבית החולים וולפסון

הרפואה הסינית היא רפואה אמפירית, כלומר, כזו המתבססת על תצפיות ותוצאות. כל מי שעובר קורס עיסוי, קרוב לוודאי כי ימצא את עצמו מרחיב את אופקיו גם בתחום הדיקור הסיני וייחשף במהלך לימודיו למספר מודלים המסבירים את פעילות נקודות הדיקור. אך אפילו ברפואה הסינית, אין קונצנזוס מי מהמודלים הוא הנכון והמתאים. עם זאת, יש לציין כי הסינים העסיקו את עצמם יותר בתוצאות הטיפול מאשר בהסברים. ההסברים למחלה שירתו את המטרה העיקרית שהייתה החלמת המטופל.

גם ברפואה הקונוונציונלית מתקשים לעתים לקשר בין ההסבר הראשוני לתוצאה. בחלק מהמקרים נותנים טיפול שאינו לגמרי מובן ומצפים לתוצאות המתבססות על נסיון רפואי רב שנים ואנשים. הייתה לי פרופסורית במחלקה פנימית שנהגה לציין כי " ההסברים תמיד מופיעים אחרי העובדות". מכאן שהרפואה הסינית עובדת ועתה נמתין להסברים…

הנסיון למצוא הסבר מדעי שאינו מבוסס על התפיסה האנרגטית הסינית מלווה את העולם המערבי, וכעת גם את הסיני בעשורים האחרונים. האם יש הסבר מדעי לפעילות נקודות הדיקור הסיניות? אם לשפוט לפי מחקרים מסוימים אז כנראה שכן. אלא שההסבר מתמקד בסדרת נקודות ספציפיות בעוד הסבר אחר מעלה השערות לגבי נקודות דיקור אחרות.

מכאן יתכן שקיים יותר מהסבר הגיוני אחד לפעילות הנקודות ויתכן שקיימות נקודות הפועלות במנגנונים שונים.

המודל האנטומי:

מצאו קשר בין נקודות דיקור לנקודות המגרות את כיווץ השריר. נקודות אילו נמצאו לרוב, באזורי עצבוב צפופים של השריר. נראה שדיקור הנקודות מגרה את העצבים המקומיים ומשנה את האיזון הכימי ולכן גם החשמלי שלהם. תופעה זו יכולה להסביר את הפחתת הכאב בעקבות הדיקור.

המודל הנוירולוגי:

גירוי נקודה מסוימת בגוף באמצעות מחט מעבירה אותות עצביים ישירות לאזורים המפרשים כאב במוח. הגירוי המהיר מאפשר למוח "לחסום" את הכאב הכרוני המפריע למטופל. יצוין כי מודל בקרת השער נחשב להסבר מקובל מזה עשרות שנים אך הוא יכול להסביר את יכולת הדיקור להפחית כאב בעוד שאין הוא מסוגל להסביר את השפעת הדיקור על בעיות כמו הסדרת ווסת, הסדרת בעיות עיכול או השפעה על מצב רוח, למשל.

המודל הכימי:

דיקור באזורים מסוימים מעלה הפרשת חומר הדומה בתכונותיו למורפיום. חומר זה מיוצר באופן טבעי בגוף ונקרא אנדורפין. כאשר חומר זה מופרש ומציף את הגוף, חלה הפחתה בכאבים. ניתן להשיג הפרשה מוגברת של חומר זה באמצעים אחרים אך הטיפול בדיקור מאפשר התמקדות בבעיה לפי מיקומה ומשכה.  גם הסבר זה אינו מבהיר כיצד הדיקור מסייע במחלות שאינן קשורות לכאבים.

המודל המרידיאני:

על פי התפיסה הסינית קיימים ערוצים הנעים במקביל למערכת העצבים וכלי הדם והלימפה. בערוצים אילו זורם הצ'י, הוא אנרגית החיים של הגוף. השפעה על הצ'י באמצעות דיקור סיני או שיטות טיפול אחרות מאפשרת את איזונו. כלומר, כאשר יש חסר בצ'י, ניתן להזין את הגוף באנרגיה בעוד שחסימה אנרגטית תטופל על ידי הנעת הצ'י.

ההנחה שהמרידיאנים קיימים בפועל מתבססת על ניסוי שבו הוזרק חומר איזוטופי (טכנציום 99) לנקודות דיקור. החומר התפשט בגוף לפי מסלול המרידיאן ולא בפיזור שווה לכל הכיוונים.  נמצאו הבדלים בהתפשטותו כאשר הגוף סבל ממחלות שונות. בשום מקרה, התפשטות החומר לא תאמה את מסלולם של כלי הדם, הלימפה או העצבים באזור.  הסבר זה מחזק את המודל הסיני אך עדיין לא מסביר, בעיניים מערביות, את דרך השפעת הרפואה הסינית.

המודל הנוירולוגי מרכזי:

העצבים בגוף מעבירים את הגירוי המופק על ידי המחט אל המוח. בתוך המוח קיימות מסילות עצביות התואמות לפריסת המרידיאנים בגוף כך שגירוי נקודה מסוימת משפיע על אזור מרוחק המיוצג במוח. הגירוי חוזר אל הגוף אך משפיע על האזור שקיבל את המסר המוחי ולפיכך מתקבלת הוראה לגוף "לתקן" את התקלה. כך הגוף לומד כיצד לרפא ולאזן מחדש את עצמו.  הסבר זה אינו מתבסס  על מודל המרידיאנים כפי שתואר בניסוי עם הטכנציום אך מציע מודל המבוסס על עקרונות הטיפול של הרפואה המסורתית.

ממצאים מדעיים התומכים בתפקודי נקודות דיקור:

רוב המחקרים המדעיים בתחום זה התמקדו בתפקוד הנקודה ובמידת השפעתה על מצבו הבריאותי של המטופל, אולם מספר מחקרים כוונו להסברים (ולא לתוצאות). בניסוי מסוים עקבו באמצעות fMRI שהוא אמצעי להדמיה מוחית 'בזמן אמת' אחר  תגובה מוחית לגירוי של נקודות דיקור שונות כמו UB-61    המשמשת לטיפול בבעיות עיניים או GB-43  המשמשת לטיפול בבעיות שמיעה.  דיקור הנקודות הראה כי המוח מפעיל את מרכזי הראיה והשמיעה בהתאמה לתפקודי הנקודות. נקודות אחרות שדוקרו לא הפעילו מרכזים אילו במוח.

לסיכום: קיימים מספר הסברים מרתקים לגבי אופן ההשפעה של נקודות הדיקור. במאמר זה נסקרו אחדים מן המודלים. עם זאת, יש לזכור שגם הסבר, מוצלח ככל שיהיה, חשוב רק כאשר הוא מאפשר למטפל להשיג תוצאות טיפוליות טובות יותר. התבססות על הרפואה המסורתית הסינית ושילוב מודלים מודרניים עשוי לשפר את תוצאות הטיפול ולקדם את הידע בנושא זה.

Exit mobile version