holisty

רגע לפני הקולונוסקופיה – אפשר גם אחרת

טווינא

טווינא

הנתונים הסטטיסטיים לא מעודדים. לפי ממצאי משרד הבריאות נכון לשנת 2011, מעל 3,000 איש מאובחנים כל שנה כחולים בסרטן המעי הגס, ומעל 1,200 נפטרים מהמחלה.

מעבר לכך, אלפים נוספים סובלים מבעיות שונות בדרכי העיכול העליונות והתחתונות – גזים ונפיחות, כאבי בטן ואף מחלות כרוניות כגון קוליטיס, קרוהן ואחרות.

בעידן שלנו כמובן שכמעט תמיד ניתן לקשר זאת להרגלי אכילה שגויים, ולהרגלי חיים נוספים שלא בדיוק מסייעים לבעיות אלו: חוסר בפעילות גופנית, עישון ושאר ירקות. בשל כך רבים מאיתנו מוצאים את עצמם מזומנים לבדיקות קולונוסקופיה (Colonoscopy), לצילום המעי ולקבלת אבחון של הבעיה. בדרך כלל ההתוויות הדרושות לבדיקה כוללות כאבי בטן, בעיות ביציאות, דימומים גלויים או סמויים, היסטוריה משפחתית של גידולים במעי הגס ועוד. הבדיקה מתבצעת אחרי הזרקת חומר מטשטש או בהרדמה מלאה, תלוי במצב החולה ובהתוויות איתן הגיע.

מכיוון שמדובר בבדיקה פולשנית, הכרוכה בהחדרת צינור גמיש במעלה המעיים, יש להגיע אל הבדיקה נקיים ככל האפשר. בהחלט לא נעים, אבל החלופה – לסבול ממחלות כרוניות של דרכי העיכול – אינה מעודדת אף היא. ככל שהדבר נוגע לרפואה המודרנית, הכנה לבדיקת קולונוסקופיה כמעט תמיד תערב נטילה של חומרים כימיים, שיגרמו לקיבה להתרוקן טרם מועד הבדיקה. מיותר לציין ששימוש בחומרים מרוקנים גורם לאי נוחות, להקאות ולשאר תופעות לוואי קשות.

בשנים האחרונות צצה לה שיטה חדשה-ישנה, שלא מחייבת נטילת חומרים מרוקנים. שיטת קולון הידרותרפיה, או פשוט "חוקן מים" בעברית צחה, מאפשרת להכין את המעי לבדיקת קולונוסקופיה בלי תופעות הלוואי הכרוכות בנטילת חומרים כימיים. מדובר בשטיפה של המעי באמצעות זרם מים חמימים, בצורה טבעית לחלוטין וכמובן באינטימיות מוחלטת. תוך 40 דקות המעי מתנקה לחלוטין, ואתם – רעננים וקלילים – יכולים לגשת לבדיקת הקולונוסקופיה שלכם ללא חשש.

מה מותר לאכול לפני הבדיקה

הכנה לקויה לבדיקת קולונוסקופיה תפגום באיכות הבדיקה, ותאלץ אתכם לחזור לבדיקה נוספת. לכן יש להקפיד על ההנחיות הניתנות טרם הבדיקה, ובעיקר על ידי הרופא המטפל. ככל שתקפידו על צריכת המאכלים הנכונים, כך תסייעו למעיים להתרוקן והבדיקה תפיק את הממצאים הדרושים.

יומיים לפני הבדיקה יש להימנע ממאכלים עשירים בתאית ובסיבים (פירות, ירקות, לחם חי, סובין וקוואקר). מותר לצרוך מוצרי חלב, לחם לבן, ביצים, דגים,פסטה, עוף, תה, מים (רגילים וממותקים), מרק צלול (עוף או בקר). אין הגבלה על כמות השתייה.

ביום הבדיקה מותר וכדאי לצרוך הרבה מים צלולים, אך יש להפסיק לשתות 3 שעות לפני הבדיקה עצמה. חולי סוכרת חייבים להקפיד על ארוחות קלות בלבד (לחם לבן, מרק צח). כמובן שגם טרם ההכנה וגם טרם הבדיקה עצמה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע להרגלי האכילה המתאימים לאותם ימים – ובייחוד אם נדרשות הוראות מיוחדות בשל מצבים רפואיים כאלה ואחרים.

מה ההבדל בין קולונוסקופיה רגילה לווירטואלית

בעוד שהתהליך הרגיל מצריך הכנה של מספר ימים ולאחר מכן שימוש במכשור החודר למעיים, קולונוסקופיה וירטואלית (Virtual Colonoscopy) אינה מצריכה החדרת מכשירים לגוף. הבדיקה הווירטואלית מבוצעת באמצעות מכשיר CT, השולח קרני רנטגן אל הגוף ויוצר הדמיה של המעי הגס ושל תכולתו.

יתרונה הגדול של הקולונוסקופיה הווירטואלית הוא גם חסרונה הבולט ביותר. העובדה שהיא אינה פולשנית, לא מאפשרת לבצע באמצעותה הליכים נוספים – כפי שניתן לבצע בקולונוסקופיה רגילה – ובהם כריתת פוליפים, נטילת דגימות, חסימת דימומים ועוד.

* המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או לפנייה לרופא

Exit mobile version